Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ-ΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ



ΕΦΑΡΜΟΓΗ  ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ-ΜΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΑΡΧΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
Πολεμος είναι η συνεχεια της πολιτικης με αλλα μεσα,συμφωνα με τον Κλαουσεβιτς
Πόλεμος : Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζονται:
§                     Η ένοπλη σύρραξη μεταξύ δύο ή περισσοτέρων κρατών.
§                     Η ένοπλη σύρραξη μεταξύ στρατευμάτων ή φατριών του αυτού κράτους (εμφύλιος πόλεμος).
§                     Γενικότερα ο οποιοσδήποτε γενικευμένος προληπτικός αγώνας, π.χ. κατά επιδημιών, ναρκωτικών, πυρηνικών όπλων κ.τ.λ.


ΣΥΧΡΟΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

Στις συγχρονες μορφες πολεμου ανηκουν ο Συμβατικος Πολεμος οπου γινεται χρηση συμβατικων οπλων μεταξυ σχετικα ομοειδων στρατων,ο Ολοκληρωτικος πολεμος οπου ο αστικος πληθυσμος αποτελει στοχο προς εξοντωση και ο ανορθοδοξος πολεμος ο οποιος διεξαγεται από πολυαριθμες ολιγομελεις δυναμεις που προκαλουν φθορα στον εχθρο.
Οι παλαιοτερες αλλα και μερικες σημερινες χημειοθεραπειες(μονες η σε συνδυασμο με χειρουργικη αντιμετωπιση η -και ακτινοβολια) ομοιαζουν με τον συμβατικο και τον ολοκληρωτικο πολεμο,οπου οι απωλειες είναι μεγαλες και ειδικα οι παραπλευρες απωλειες (αμαχος πληθυσμος) .Στην περιπτωση του καρκινου,οι παραπλευρες απωλειες είναι οι υγιεις ιστοι και το αμυντικο συστημα. Τα καρκινικα κυτταρα αμυνονται με αλλου ειδους πολεμου-τον ανορθοδοξο πολεμο.Πεφτουν σε υπνωση,κανουν υποτροπες,μικρομεταστασεις,χρησημοποιουν την τροφοδοσια του οργανισμου προς οφελος τους,ξεγελουν και υποτασουν το αμυντικο συστημα

ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΛΕΜΟΥ
Συγχρονο Αμερικανικο μοντελο πολεμου,οπου όλα τα οπλικα συστηματα επικοινωνουν κι ελεγχονται κεντρικα Το συστημα προβλεποταν να αντιμετωπθσει συγχρονους οργανωμενους στρατους,αλλα απετυχε εναντια σε ανταρτικες ομαδες(ανορθοδοξος πολεμος)Όπως και στην πραγματικοτητα(Βιετναμ,Αφγανισταν,Ιρακ,Σομαλια, ασσυμετρες απειλες),ετσι και στην περιπτωση της αντιμετωπισης του καρκινου το αμυντικο συστημα του οργανισμου(δικτυοκεντρικο) δεν αποδιδει γιατι  τα καρκινικα κυτταρα (ανορθοδοξος πολεμος) καταστρεφουν τα κεντρα ελεχου,διοικησης και επικοινωνιες (παραγωγη κυτοκινων,εξαντληση γλουταμινης και αργινινης,παραγωγη προσταγλανδινων κλπ)



ΑΡΧΙΚΗ ΝΟΣΟΣ-ΥΠΟΤΡΟΠΗ-ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Η αρχικη νοσος αντιμετωπιζεται όπως και η υποτροπη αντιμετωπιζονται με μεθοδους συμβατικου πολεμου και ,πλεον,με συχρονα στοχευμενα μονοκλωνικα αντισωματα  και λιποσωμιακες και πεγκυλιωμενες χημειοθεραπειες ( το αντιστοιχο στρατιωτικο στοιχειο της εξαπατησης) που πληττουν καιρια τα κεντρα ελεχγου ,διοικησης και πολλαπλασιασμου των καρκινικων κυτταρων. οι μεταστασεις αντιμετωπιζονται πλεον με μετρονομικες θεραπειες και αναστολεις πρωτεασων,αυξητικων παραγοντων και γενικα LOW DOSE μακροχρονες θεραπειες (ανορθοδοξος πολεμος)


ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ο ανορθοδοξος πολεμος (καταδρομες,δολιοφθορες,ανταρτικο,ασσυμετρες απειλες κλπ) αντιμετωπιζεται ΜΟΝΟ με το ιδιο οπλο-Ανορθοδοξο πολεμο.Στην περιπτωση του καρκινου ισχυει το ιδιο.Οι μεταστασεις θεωρητικα είναι μη ιασιμες στη συμβατικη θεραπεια. Με τη χρηση μετρονομικης θεραπεις καθημερινα,τη χρηση στοχευμενων θεραπειων υπο μορφη καθημερινη(χαπια) και κυριως τη μειωση της αμυντικης ικανοτητας των καρκινικων κυτταρων,την προαγωγη αποπτωτικων γονιδιων και την αυξηση της αμυντικης ικανοτητας του οργανισμου (σε όλα αυτά υπεισερχεται ο παραγοντας της διατροφης-συνεχης γραμμη ανεφοδιασμου το αντιστοιχο  στρατιωτικο)
μπορουμε να μετατρεψουμε τη μεταστατικη νοσο σε χρονια νοσο,κι ισως στο μελλον να την θεραπευσουμε


§                     Παραθετω από τη wikipedia μια αναφορα σε παλαιοτερους πολεμους
§                      
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα των πιο γνωστών πολέμων μέσα στην ελληνική και παγκόσμια ιστορία. Φυσικά αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος όλων των πολέμων που έχουν διεξαχθεί.
§                     Περσικοί πόλεμοι: Είναι οι πόλεμοι που προέκυψαν από τις εκστρατείες των Βασιλιάδων της Περσίας στην Αρχαία Ελλάδα. Τελικά, οι αρχαίοι Έλληνες κατάφεραν να αποκρούσουν τις εκστρατείες.
§                     Πελοποννησιακός πόλεμος: Προκλήθηκε από τον ανταγωνισμό της Πελοποννησιακής και της Αθηναϊκής συμμαχίας με ηγέτιδες δυνάμεις τις πόλεις-κράτη Σπάρτη και Αθήνα αντίστοιχα. Κατέληξε στην ολοκληρωτική ήττα της Αθήνας και της συμμαχίας της. Στην πραγματικότητα ο πελοποννησιακός πόλεμος δεν είναι ο μοναδικός, ο πρώτος ή ο τελευταίος πόλεμος στην Αρχαία Ελλάδα, οι πόλεις-κράτη ήταν ανεξάρτητες ουσιαστικά δυνάμεις και αγωνίζονταν η κάθε μία για τη δική της κυριαρχία. Η πολιτική ενοποίηση της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε επί Φιλίππου Β΄.
§                     Οι εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Μετά την ενοποίηση της Ελλάδας, ο γιος του Φίλιππου Β΄, ο Μέγας Αλέξανδρος πολέμησε εναντίον της Περσίας, και άλλων γειτονικών περιοχών, όπως η Αίγυπτος, η Ινδία και η Βακτριανή. Τελικά πέτυχε την πλήρη κατάκτηση της Περσίας και της Αιγύπτου και τη δημιουργία μιας προσωρινής αυτοκρατορίας σε αυτές τις περιοχές μαζί με την Ελλάδα.
§                     Ρωμαϊκές κατακτήσεις: Με τον όρο αυτό εννοούνται μια σειρά από πολέμους που διεξήγαγε ηΡωμαϊκή αυτοκρατορία εναντίον των δυνάμεων της Μεσογείου και άλλων γειτονικών. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας τεράστιας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
§                     Εξάπλωση της Αραβίας: Παρομοίως με τους Ασσύριους, τους Πέρσες, τους Έλληνες, τους Ρωμαίους οι Άραβες εξαπλώθηκαν κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα, αφού ενοποιήθηκε πολιτικά η Αραβία σταματώντας τους εμφύλιους πολέμους, εξεστράτευσε και κατέκτησε τις γειτονικές και όχι μόνο περιοχές. Οι Άραβες κατέκτησαν τη νότια Μεσόγειο, την Ιβηρική Χερσόνησο, την Περσία (σημερινό Ιράν) και κάποιες γειτονικές περιοχές. Η κατάκτηση αυτή συνοδευόταν με την παράλληλη εξάπλωση του Ισλάμ το οποίο ήταν στενά συνδεδεμένο με τα Αραβικά κράτη.
§                     Σταυροφορίες: Εκστρατείες ευρωπαϊκών δυνάμεων, υπό το Χριστιανισμό, εναντίον δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, υπό το Ισλάμ. Απέτυχαν ουσιαστικά το σκοπό τους, δηλαδή την κατάκτηση τωνΑγίων τόπων.
§                     Εισβολή της Χρυσής ορδής: εκστρατεία των μογγολικών και τουρκικών φύλων. Ξεκινώντας από τη Μογγολία, η οποία ενοποιήθηκε πολιτικά υπό τον Τζένγκις Χαν σταματώντας τους εμφύλιους πολέμους, κατέκτησαν γειτονικές περιοχές της ερήμου Γκόμπι, τη Βόρεια Κίνα, και κατέκτησαν στα δυτικά την Περσία, μέρη της Μικράς Ασίας, μέρη της σημερινής Σιβηρίας και της Ευρωπαϊκής Ρωσίας. Ορισμένες ομάδες έφτασαν μέχρι την κεντρική Ευρώπη.
§                     Αποικιοκρατία: Ο αποικισμός των μεγάλων δυνάμεων στο Νέο Κόσμο δεν ήταν αναίμακτος. Ανταγωνισμοί μεταξύ των αποικιοκρατικών Ευρωπαϊκών δυνάμεων και ο παραγκωνισμός των ντόπιων πληθυσμών οδήγησε σε πλήθος από πολέμους. Ο πιο χαρακτηριστικός από αυτούς ήταν ομικρός παγκόσμιος στον οποίο ενεπλάκησαν σχεδόν όλες οι αποικιοκρατικές δυνάμεις.
§                     Ναπολεόντειοι πόλεμοι: Απόπειρα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη να κατακτήσει (πολιτικά ή στρατιωτικά) την Ευρώπη. Ξεκίνησε από τη Γαλλική Επανάσταση στη Γαλλία και έπειτα έγινε ουσιαστικά δικτάτορας. Τελικά απέτυχε το σκοπό του και οι χώρες της Ευρώπης επανήλθαν στα σύνορά τους.
§                     Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Εμπόλεμη σύρραξη μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων συνασπισμένες στις δυνάμεις της Αντάντ και τις κεντρικές δυνάμεις. Ήταν η πιο σφοδρή πολεμική σύρραξή μέχρι τότε και τελικά δεν πέτυχε το σκοπό του, δηλαδή κάποια κατάκτηση. Ομολογουμένως τα αποτελέσματα του πολέμου ήταν περισσότερο αρνητικά.
§                     Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Δεύτερη εμπόλεμη σύρραξη μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων συνασπισμένες στις δυνάμεις της Αντάντ και τις δυνάμεις του Άξονα με μικρές αλλαγές. Ήταν η πιο σφοδρή πολεμική σύρραξή της ιστορίας. Ομολογουμένως τα αρνητικά αποτελέσματα του πολέμου ήταν πάρα πολλά. Το τελικό γεωπολιτικό αποτέλεσμα ήταν η ανάδειξη δύο υπερδυνάμεων, τωνΗνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Σοβιετικής Ένωσης.
§                     Ψυχρός πόλεμος: Ονομάζεται το σύνολο των εχθροπραξιών, ανταγωνισμών και εντάσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου που ήταν αποτέλεσμα της έντασης μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Στα πλαίσιά του εντάσσονται ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος 1946-1949, ο Πόλεμος του Βιετνάμ κατά τα έτη 1965 - 1973 και η διάσπαση της Κορέας σε Νότια και Βόρεια. Σταμάτησε το 1991 με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.


§                     Angelo Codevilla and Paul Seabury, War: Ends and Means (Potomac Books, Revised second edition by Angelo Codevilla, 2006) ISBN-X
§                     Angelo M. Codevilla, No Victory, No Peace (Rowman and Littlefield, 2005) ISBN
§                     Barzilai Gad, Wars, Internal Conflicts and Political Order: A Jewish Democracy in the Middle East (Albany: State University of New York Press, 1996).
§                     Clausewitz, Carl Von (1976), On War (Princeton and New Jersey: Princeton University Press)
§                     Fry, Douglas P., 2005, The Human Potential for Peace: An Anthropological Challenge to Assumptions about War and Violence, Oxford University Press.
§                     Gat, Azar 2006 War in Human Civilization, Oxford University Press.
§                     Gunnar Heinsohn, Söhne und Weltmacht: Terror im Aufstieg und Fall der Nationen ("Sons and Imperial Power: Terror and the Rise and Fall of Nations"), Orell Füssli (September 2003), ISBN, available online as free download (in German)
§                     Fabio Maniscalco, (2007). World Heritage and War — monographic series "Mediterraneum", vol. VI. Massa, Naples. ISBN.
§                     Keegan, John, (1994) "A History Of Warfare", (Pimlico)
§                     Kelly, Raymond C., 2000, Warless Societies and the Origin of War, University of Michigan Press.
§                     Small, Melvin & Singer, David J. (1982). Resort to Arms: International and Civil Wars,. Sage Publications. ISBN. ISBN 0803917767.
§                     Malesevic, Sinisa, (2010). The Sociology of War and Violence. Cambridge: Cambridge University Press.
§                     Otterbein, Keith, 2004, How War Began.
§                     Turchin, P. 2005. War and Peace and War: Life Cycles of Imperial Nations. New York, NY: Pi Press. ISBN
§                     Van Creveld, Martin The Art of War: War and Military Thought London: Cassell, Wellington House
§                     Fornari, Franco (1974). The Psychoanalysis of War. Tr. Alenka Pfeifer. Garden City, New York: Doubleday Anchor Press. ISBN: . Reprinted (1975) Bloomington: Indiana University Press. ISBN
§                     Walzer, Michael (1977) Just and Unjust Wars (Basic Books)
§                     Keeley, Lawrence. War Before Civilization, Oxford University Press, 1996.
§                     Zimmerman, L. The Crow Creek Site Massacre: A Preliminary Report, US Army Corps of Engineers, Omaha District, 1981.
§                     Chagnon, N. The Yanomamo, Holt, Rinehart & Winston,1983.
§                     Pauketat, Timothy. North American Archaeology 2005. Blackwell Publishing.
§                     Wade, Nicholas. Before the Dawn, Penguin: New York 2006.
§                     Rafael Karsten, Blood revenge, war, and victory feasts among the Jibaro Indians of eastern Ecuador(1923).
§                     S. A. LeBlanc, Prehistoric Warfare in the American Southwest, University of Utah Press (1999).
§                     Duane M. Capulla, War Wolf, University of Pili (2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου